Een nieuw leven voor speelkaarten

Ik deed laatst weer een bestelling bij onze favoriete gele inkt webshop, en kreeg naast de pennen ook een pakje kaarten. Erg leuk om altijd een cadeautje te krijgen; en zeker één van de redenen waarom wij hier altijd bestellen. Ik gebruik helaas niet echt meer kaarten. Vroeger speelde ik heel veel spelletjes, maar tegenwoordig niet meer. Jammer… Wat moet ik er dan mee doen..?

Op Instagram liet ik al een paar foto’s zien van wat ik aan het doen was, maar hier deel ik graag met jullie hoe ik precies te werk ging zodat ook jij aan de slag kan met een pakje (oude) speelkaarten. En als je liever een setje van mij wil, dat kan! Ik heb een paar van de gemaakte setjes in de webshop gezet.

Allereerst heb ik geëxperimenteerd met het verven en veranderen van de basis van de kaarten. Ik heb een heel aantal met koffie, koffiedik en met thee geverfd, om het een beetje een oudere look te geven. Je ziet dit niet bij alle kaarten, maar ik vond dit wel heel tof om te doen. Het voegt net wat meer toe.

Wat tips voor hoe je het beste speelkaarten kan verven met koffie of thee:

  • Maak sterke koffie of thee, dat werkt het beste

  • Je kan de koffie en thee prima bewaren en ook koud gebruiken

  • Gebruikte koffiedik of thee werkt niet goed genoeg. Wel kan je het heel goed gebruiken voor extra structuur.

  • Speelkaarten zijn erg glad, dus moeten lange tijd weken in de vloeistof. Doe ze er in en laat ze gewoon wat uurtjes staan.

  • Bij normale papieren werkt het goed om ze in de oven te drogen (50C – 10-15 min), maar bij speelkaarten niet.

  • Droog de speelkaarten plat op een dienblad of ander oppervlak. Draai ze eventueel tussendoor om.

Als je kaarten helemaal droog zijn kan je de achtergronden gaan maken. Ik probeerde een paar verschillende dingen uit.

Verf

Ik gebruikte gouache van de Action, maar stiekem is dit gewoon plakkaatverf. De kaarten hadden bij mij meerdere lagen nodig voor het goed dekte, al vond ik het in sommige gevallen leuk om de originele achtergrond nog een beetje te kunnen zien.

Metallic stiften

Voor één van de setjes gebruikte ik metallic stiften en glitter paint pennen voor de achtergrond. Omdat ik wist dat ik de kaarten ging versieren met plaatjes vulde ik niet de hele achtergrond. Laat het heel goed drogen, en je kan het versieren met plaatjes, tekeningen of wat je maar wilt.

Het grappige van de speelkaarten verven of inkleuren is dat het een beetje gaat afbladderen bij gebruik. Ikzelf vond dit een heel leuk effect, het voegde net wat textuur toe.

Versieren

Als je kaarten goed gedroogd zijn kan je ze versieren. Bij de meeste setjes plakte ik er leuke papieren plaatjes en vellum papier op, gewoon met een Pritt lijmstift.

Tip! Je kan ook gekleurde pritt stiften kopen, en dat schijnt heel leuk door de vellum heen. Ook vind ik die lijm erg fijn om te zien of ik de papieren helemaal vol met lijm heb gesmeerd. Let wel op, het kan vlekken geven, dus houd daar rekening mee.

Bij een ander setje heb ik met witte Sakura gelpennen op de verf getekend. Dit ging wat moeizaam omdat ik niet lang genoeg had gewacht tot de verf echt droog was. Het ging veel beter toen ik de kaarten een nachtje had laten drogen.

Achterkanten

Ook de andere kant van de kaarten heb ik versierd. Dit noem ik de achterkant, maar eigenlijk was dit oorspronkelijk de voorkant van de kaarten… Wat jij wil, stiekem maakt het niets uit.

Bij een aantal achterkanten heb ik een papiertje op maat geplakt, zodat je het randje van de kaart nog kan zien, of juist op exact uitgeknipt. Bij deze laatste optie is het het makkelijkst om de kaarten in te smeren met lijm, en deze dan op het papier te plakken. Als het droog is kan je ze dan netjes uitknippen.

Een andere optie is om wat willekeuriger te plakken, door te scheuren, knippen en plakken. Hiervoor gebruikte ik een oud blad van een boek die ik met koffie geverfd had.

Ring

Om de setjes kaarten af te maken maakte ik gaatjes in de hoeken en deed er een mooie ring door. Zo tof!

Je kan de kaartjes zo laten, je kan er foto’s op plakken, of er op schrijven. Zo wordt het ook nog een heel praktisch en leuk setje. Houd hem zelf als herinnering, of geef hem weg!

Heb jij je oude kaarten al gepakt?