Review: Maak Het! – Machteld Stilting

Het leven is altijd veranderend, altijd ontwikkelend. Eigenlijk staat het zelden stil. Zo ook nu, voor mij.

De laatste tijd ben ik bezig geweest met nadenken over wat ik nu wil gaan doen. Hoe wil ik mijn werk indelen? Hoe wil ik dit combineren met mijn jonge tweeling (nu zeven maanden oud)? Ik ben veranderd in het afgelopen jaar. Ik ben moeder geworden, waardoor mijn lijf en ook mijn brein veranderd zijn. En dus wil ik niet meer door met The Purple Lady zoals het was. Nee, geen onthullingen daarover nu, ik ben er zelf nog niet uit. Het is slechts de aanleiding tot deze blogpost.

Omdat ik toch iets wil veranderen aan mijn webshop, ben ik begonnen met boeken lezen over webwinkels, marketing, business… Dit boek, ‘Maak het!’ van Machteld Stilting, was de eerste die ik gelezen heb.

Een boek met verhalen van creatieve ondernemers, met tussendoor pagina’s met tips. Hoe zorg je voor klanten? Hoe zorg je dat je bij jezelf blijft, maar wel kunt groeien?

De meeste ondernemers die hun verhaal in dit boek lenen, hebben inmiddels niet meer de onderneming waar ze over schrijven. Zo staat er bijvoorbeeld het verhaal van Club Geluk in. Ze leggen uit dat ze graag mooie dingen maken met textiel. Deze producten verkopen ze nog steeds, maar in de brei- en haakwereld staan ze nu eerder bekend om de hilarische breiboeken die ze geschreven hebben.

Andere ondernemers kon ik niet meer terugvinden. Ik kon niet achterhalen wat ze nu doen. Ik hoop maar dat ze doen waar hun passie ligt, en dat ze blij zijn met waar ze in het leven staan.

De verhalen zijn dus niet geheel tijdloos, want ikzelf was heel benieuwd hoe het ze vergaan is. De verhalen zijn niet allemaal succesverhalen. De ondernemers vertellen wat er goed gaat, en wat er minder goed gaat. Heel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die met van alles worstelt!

Al met al, een leerzaam boek, zeer leuk om te lezen. Ik had er meteen al zin in om te beginnen zodra ik het opende. De leuke kleurrijke plaatjes en foto’s maken een vrolijke en creatieve indruk.

Heb ik echt veel geleerd over creatief ondernemen? Nee, dat waarschijnlijk niet. Maar het was wel heerlijk om de verhalen te lezen, en zo ook over mijn eigen werk na te denken.