Interview met Elma Versluis

Ik had de grote eer om een patroon van Elma Versluis te mogen proefhaken voor de publicatie in het boek Amigurumi Monsters. Dit boek zal een aantal ontwerpen bundelen van monsters die ingezonden zijn voor een ontwerpwedstrijd. De designs met de meeste stemmen worden gepubliceerd in dit boek. Aangezien Elma in mijn groep I CAL Knuffels zit, vond ik het leuk om haar te laten weten dat ik haar ontwerp zou proefhaken. De verhalen die ik van haar hoorde door dit contact boeiden mij zo dat ik besloot haar te vragen voor een interview.

(Sommige antwoorden zijn bewerkt voor meer duidelijkheid)

Welkom, kan je vertellen wie je bent en wat je doet?

Hoi Ik ben Elma, ben 43 jaar oud. Van beroep ben ik Coupeuse. Helaas door een ongeluk op mijn werk zit ik thuis.

Heb je nog andere leuke hobby’s?

Kleding maken
Fotograferen
Computerspelletje
Leiding van kinderclub Benjamin. Kids van 8 tot 12 jaar ik doe de creatieve avonden.

Hoe en wanneer ben je begonnen met haken?

Door een ongeluk op mij werk zit ik tot heden jammer genoeg thuis. Ik was bij een vriendin en ze was aan het breien ik dacht he wat leuk dat wil ik gaan proberen. Hihi dat was geen succes kreeg er migraine van. Toen kwam ik weer bij der en was ze aan het haken. Toen gingen mijn gedachte naar mijn opa die haakte altijd en hij heeft mij toen als klein meisje geprobeerd te leren maar snapte het toentertijd niet. Ben begonnen met een beanie via youtube met garen van mijn oma en de haaknaalden van mijn opa. In 2013 ben ik begonnen met haken.

Waarom haak je?

Deze hobby geeft mij niet veel pijn klachten en ik kan mijn creativiteit in kwijt

Hoe ben je begonnen met patronen ontwerpen?

Mijn nichtjes vroegen of ik een lief klein wit konijntje wilde haken met grote lange oren. Ik was opzoek toen dacht ik ga zelf aan de slag zo gezegd zo gedaan. Ze waren er super blij mee.
Daar is mijn passie geboren ik wil gaan ontwerpen. Ineens kwam er een link langs naar de Monster designcompetitie van Amigurumi. Ik ga gewoon mee doen en daar is Speed geboren.

Wat vind je het leukste aan het ontwerpen van een knuffel?

Ik ben net begonnen met ontwerpen.Ik kan al mijn creativiteit in kwijt. Er zijn geen regels waar je aan hoeft te houden. Alles mag.

Wat vind je de grootste uitdaging aan het ontwerpen van een knuffel?

Dat ze origineel zijn, vriendelijkheid uitstralen. Dat mensen ze super vinden.

Hoe voelt het om binnenkort een ontwerp in een boek te krijgen?

Jaaa super gaaf en trots op de talent die ik van mijn opa heb geërfd. Uiteraard dat ze voor Speed hebben gekozen.

Wat zijn je favoriete gadgets die je gebruikt bij het haken?

Ik haak met knit pro haaknaalden. Ik gebruik geen steekmarkers bij knuffels, ik heb een lange begin draad die je net als je steekmarker gebruikt. Pen en papier ipv toerenteller, schaar, stopnaalden en naainaalden en soms kopspelden.

Wat is je favoriete item om te haken?
Knuffels

Wat is je favoriete garen?

Phildar coton 3
Scheepjes
Catania
Yarn and Colors Musthave

Wie is je favoriete ontwerper? En waarom?

Christel Krukkert. Ze maakt hele leuke ontwerpen zoals de haak je eigen kerst stal.

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?

Je weet nooit hoe het leven gaat lopen zoals ik er nu voor sta komen er vele leuk knuffels bij.
Er komt een patroon uit bij mysterie haken ben reuze benieuwd hoe men erop gaan reageren.
Ik heb nog wips (works in progress) liggen die ga ik zo snel mogelijk afmaken om mij daarna bezig te houden met ontwerpen.

En hoeveel van die wips heb je nog liggen?

Te veel. Haha kerstal haken. Miss Wollie. Minions, moet nog 5 muzieknoot bol maken. Muziek noot eigen ontwerp. Mijn handen willen niet dus even geduld.

Om nog even terug te komen op een hakende opa, hoe dat zo?

Mijn opa woonde op een schip. En hij verveelde en toen had die de kniekousen van zijn zussen eruit geknipt dat vonden ze niet zo tof. Haha kattenkwaad. Toen hebben ze hem haken geleerd.

Elma laat ook een mooie hanger zien die hij heeft gemaakt. “Deze heeft mijn opa voor mij gehaakt. Haha gewoon een kleedje om een ring gehaakt. Tegenwoordig heet het mandala of droomvanger.”

Zo leuk om te zien, Elma! Dank je wel voor je leuke antwoorden, en voor het patroon! Het boek Amigurumi Monsters komt rond de herfst uit.